WIE BEN IK

Alita Smit is een jonge regisseur die programma’s en documentaires maakt, daarnaast houdt zij zich ook bezig met het organiseren van evenementen.

De jonge regisseur die cum laude van de Academie voor Popcultuur is afgestuurd maakt documentaires met taboe doorbrekende onderwerpen waar de mens centraal staat, dit om verandering teweeg te brengen. Ze wil inzicht geven en perspectieven veranderen.

“Ik vind het heel interessant om een taboe door te breken, maar voornamelijk om te analyseren wat dit doet met de maatschappij. Een taboe heeft namelijk een groot invloed op de mens en daarnaast heeft het ook vaak twee kanten. Je hebt de realiteit, wat vaak discutabel blijft. Daartegenover heb je de ‘sprookjeswereld’. Het beeld van een onderwerp wat gevormd is door de mens, wat gevormd is door het taboe, wat gevormd is door geen communicatie. Deze ‘sprookjeswereld’ tegenover de realiteit vind ik heel interessant. Waarom vinden mensen het zo moeilijk om hierover te praten, wat is het verhaal hierachter, waar zijn ze bang voor?”

Alita organiseert bij al haar documentaires unieke premières. De locaties hebben altijd te maken met de film en er is live filmmuziek aanwezig. Elke première is op zichzelf een bijzondere beleving.

“Als klein kind was ik altijd al een fan van theater, dierentuinen en pretparken. Voor mijn gevoel heb ik al deze elementen minimaal samengevoegd. Ik vind de dierentuin mooi zonder de mensen en zonder de dieren. Ik vind de pretparken mooi zonder de mensen en de attracties. Wat mij aanspreekt, is het gevoel dat je in een andere wereld bent beland. Dit gevoel wil ik ook creëren bij de première. Alsof je zelf een onderdeel bent geworden van de documentaire. Op deze manier wil ik meer mensen in contact laten komen met documentaires.”